Nieuws

op 1 maart zijn ze naar buiten gegaan

Op 9 februari 2019 zijn de eerste lammeren geboren, meer informatie en de meest actuele stand van zaken  vind je in de rubriek lammeren 2019

 

Op 17 november 2018 hebben wij beiden het getuigschrift ontvangen voor keurmeester van de Nederlandse Landgeit.

Op 8 september 2018 zijn we naar de keuring in Oldebroek geweest met Refiya en met onze boklammeren.

Refiya kreeg 91 punten en was daarmee kampioen van de rubriek 1,5 jarige geiten!

Zondag 21 januari zijn de eerste geitlammeren geboren: Juul kreeg een drieling, allemaal bokjes. Deze foto is van het eerstgeboren lam, een bokje met een hele mooie aalstreep.

Op 13 januari 2018 is Hanna bij ons gekomen, een Havana-konijn. Deze konijnen vallen onder de Zeldzame Huisdierrassen. We zijn van plan haar dit jaar te laten dekken om jonge Havana-konijntjes te fokken

September 2015

We zijn met 4 geiten op de Salland Natuur Fair in Heeten geweest.

 

Oktober 2014

De renovatie van het stalletje in de nieuwe wei is nu ook klaar!

 

Augustus 2013

De omheining is af, het gras staat volop in de nieuwe wei. De geiten krijgen als eerste een tijdje de nieuwe wei.

April 2013

We hebben een hectare grond extra kunnen kopen. Op 300 meter van ons huis. Doordat er een stuk bos tussen in ligt is er geen geluidcontact mogelijk. Dus een prima plek voor onze bokken.

 

 

Maart 2012

Persbericht: 

Landgeitenstal De Poggebelt in Nieuw Heeten door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkend als officieel fokcentrum. 

 Stal "De Poggebelt" zal op 31 maart  aanstaande, om 13.00 uur,  officieel erkend worden als fokcentrum voor Nederlandse Landgeiten. Hans Scheltinga en Miriam van der Laan, de eigenaren van dit fokcentrum ontvangen dan uit handen van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen(SZH) het schildje dat bij deze erkenning hoort.

De SZH richt zich op de Nederlandse bedreigde landbouwhuisdieren. Het doel is de variatie binnen de Nederlandse veestapel in stand te houden. 

Hans en Miriam  houden zich al meer dan 10 jaar bezig met het fokken van Nederlandse Landgeiten. Op dit moment lopen er 15 volwassen geiten, 3 bokken en 20 lammeren. De Nederlandse Landgeit is het enige oorspronkelijke Nederlandse geitenras en is veelvuldig te zien op schilderijen uit de periode 1200-1900. Zij gold daarbij als "de koe van de arbeider". Bijna was dit geitenras verdwenen, maar dankzij de inzet van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten(LFNL) is de landgeiten populatie vanaf 1971 langzaam toegenomen.

Het fokcentrum draait met de seizoenen mee. In de herfst vinden de dekkingen van de geiten plaats en in februari/maart worden de lammeren geboren. In de loop van de zomer worden de dieren geobserveerd en wordt er een keuze gemaakt met welke dieren er verder gefokt gaat worden. In de maanden augustus en september vinden dan de stamboekkeuringen plaats. 

Stal de Poggebelt is geopend op afspraak. 

November 2011

Per 1 november zijn we een door SZH erkend fokcentrum van Nederlandse landgeiten

.