Hoe een balletje kan gaan rollen (2012)
PR: Hoe een balletje kan gaan rollen. Ter inspiratie!
Ruim 12 jaar geleden zijn we beide verslingerd geraakt aan de Nederlandse landgeit. We zijn begonnen met 3 landgeiten en op dit moment loopt er inclusief lammeren een kudde van 30 dieren, waar we erg trots op zijn en waar we ook graag veel bekendheid aan willen geven. Onze dieren zijn over het algemeen langharig en laaggesteld. Een paar jaar geleden kregen we het idee om naast deze lijn een andere lijn neer te zetten van nog steeds langharige en laaggestelde dieren, maar dan wildkleur zonder bontfactor. Van de aalstrepen zijn daarbij de verschillende kleuren welkom.
Hoe doe je dat nu bekendheid geven aan de Nederlandse landgeit en in het bijzonder je eigen dieren?
Vijf jaar geleden zijn we gestart met onze eigen website. In eerste instantie heel simpel, maar in de loop der tijd zijn daar veel uitbreidingen op gekomen en hebben we linken gemaakt naar onze andere dieren, onze andere hobby's en ons fokcentrum. Zoek je via Google naar de Nederlandse landgeit dan vind je ons gelijk op de eerste pagina. Vanaf het moment dat we gestart zijn met onze website kwam ook het idee op een aanvraag te doen bij de stichting zeldzame huisdieren voor een erkenning als fokcentrum.
In 2011 hebben we de aanvraag ingediend en na een zorgvuldig onderzoek kregen we uiteindelijk in november 2011 het bericht dat we erkend zouden worden als fokcentrum. Op 31 maart 2012 was de grote dag. Op die dag kregen we uit handen van de secretaris van de SZH het felbegeerde schildje dat bij deze erkenning hoort.
Een voorwaarde om erkend te kunnen worden als fokcentrum is dat er een gelegenheid moet zijn waar je bezoekers kunt ontvangen. Wij hebben daartoe een oud boerderijtje dat naast ons huis staat ingericht. We hebben de inrichting een beetje terug gebracht naar oude tijden en een van de kamers helemaal ingericht met "geitenspullen". Veel foto's, beeldjes, etc., maar ook een afdeling waar bezoekers een overzicht zien van wat je met houtbranden allemaal kunt en een afdeling waar de t-shirts met dierenafbeeldingen van onze website liggen.
Ter gelegenheid van de opening van ons fokcentrum hebben wij de regionale pers benaderd. Resultaat: een artikel op A3 formaat over ons en de Nederlandse landgeit. Naar aanleiding van dit krantenartikel is er nu een eerste contact geweest met RTV-raalte. Mogelijk dat zij in de nabije toekomst ook nog een item gaan maken over de Nederlandse landgeit. Drie weken geleden kregen we de vraag van een groep of ze bij ons in het bezoekerscentrum konden ontbijten en of ik daarbij een rondleiding met verhaal wilde doen over onze geiten. Dit was heel geslaagd en nu maar hopen dat deze groep ook hun pr gaat doen.
Onze eerder genoemde website over de geiten begint ook steeds meer resultaat af te werpen. Vanuit het hele land komen er aanvragen of we lammeren te koop hebben. De eerste lammeren zijn nu vertrokken, onder andere naar Noord-Holland. Twee weken geleden werden we gebeld door een journalist van een vrij nieuw blad, Landidee genaamd. Hij had onze website bekeken en was geïnteresseerd om iets over onze hobby te schrijven. In dit blad met een oplage van ongeveer 60.000 exemplaren zal nu in het najaar een artikel verschijnen over ons fokcentrum en de Nederlandse landgeit en een week geleden hebben we op uitnodiging met onze producten en een infostand over zeldzame huisdierrassen gestaan op de minifair in Harfsen.
Wat staat er nog aan te komen?
In juni staan we met onze shirts op de farm & country fair in Aalten, in augustus de landgeiten keuring op ons terrein in Nieuw Heeten en in september staan we met onze geiten op de Salland natuurfair in Heeten.
Al met al is er in het laatste jaar heel veel gebeurd. Het kost veel tijd, maar het is gewoon leuk. We hopen dat jullie door een kijkje in onze keuken nog meer geïnspireerd raken om aan de weg te timmeren met de Nederlandse landgeit.
Maak jouw eigen website met JouwWeb