De keuze van de bok vervolg

 

In het decembernummer 2012 van 'De Nederlandse landgeit' beschreef ik welke keuze we hadden gemaakt met betrekking tot de inzet van bokken.

Rode lijn daarbij was dat we graag de lange beharing en de laaggesteldheid wilden terug zien bij dieren met een wildkleur. Tot nu had de combinatie van onze wildkleur bokken met onze geiten wel de gewenst wildkleur opgeleverd, maar de eerder genoemde eigenschappen bleven achter.

Voor het dekseizoen besloten we een niet wildkleur bok(Ludo van de Poggebelt) die aan onze eisen voldeed te koppelen aan onze wildkleur geiten om zo de langharigheid en de laaggesteldheid ook in de wildkleur te krijgen. Andersom besloten we onze wildkleur bok(Leroy van de Poggebelt) in te zetten bij onze niet-wildkleur geiten die voldoen aan de typering langharig en laaggesteld.

En dan is het afwachten!!!!!!

In de maand februari werden er 22 lammeren bij ons geboren.(8 geitlammeren en 14 boklammeren) Zijn de verwachtingen die we hadden bij onze keuzes nu uitgekomen?

Het antwoord is: deels

Uit de combinatie Ludo met onze wildkleur geiten zijn een aantal lammeren voortgekomen die goed in de beharing zitten en ook behoorlijk laaggesteld zijn. Ook zijn er veel lammeren uit voortgekomen die een wildkleur aftekening hebben. Waarom dan deels zou je denken? Het volgende is het geval. Ludo heeft een aftekening met een wit laken(zie foto) En ja hoor een aantal van de wildkleur lammeren heeft in combinatie met de wildkleur ook deze laken aftekening.

De combinatie van onze wildkleur bok en de niet-wildkleur geiten leverde duidelijk minder wildkleur op. Wel zitten er, in onze ogen , een aantal mooie lammeren bij.

De meeste geitlammeren hebben we inmiddels verkocht. Een dezer dagen zullen we de boklammeren gaan selecteren. We willen er enkele aanhouden om uit te laten groeien. Hoe nu verder in het volgende dekseizoen? voor volgend jaar houden we dezelfde doelstelling: wildkleur fokken met landgeit type, veel beharing en een laag inteelt coëfficiënt. Voor een goede bok houden we de komende tijd ogen en oren open.

Maak jouw eigen website met JouwWeb