De keuze van de bok (2012)

Overdenkingen bij het nieuwe dekseizoen: de keuze van de bok

Ieder jaar na de keuringen komt weer dat belangrijke moment: Met welke bok denk je dat er een verbetering zal optreden in de kwaliteit van de kudde?

Onze dieren zijn over het algemeen langharig en laaggesteld. Dit willen we graag zo houden Daarnaast beschreef ik in een eerdere "De Nederlandse landgeit" dat we dit langharige en laaggestelde ook graag zouden zien bij dieren met een wildkleur.

Het afgelopen jaar hebben we gefokt met 2 wildkleur bokken( Jan van de Hondstongen en Ismael van Lambalgen) en met een zwartbonte bok(Kerwin van Salau). Met name de combinatie wildkleur bok en wildkleur geit leverde een flink aantal(bok) lammeren met een wildkleur aftekening op.  Het laaggestelde en de beharing bleef daarbij echter nog wat achter.

De combinaties met Kerwin leverde  een aantal (bok)lammeren op die ook flink in de beharing zitten en mooi laaggesteld zijn. Een dergelijk fokresultaat kan je verleiden om het jaar daarop dezelfde combinaties nogmaals uit te proberen. En eerlijk is eerlijk die verleiding is best groot.

Maar er is bij ons nog een andere wet.  Meestal als we bokken 2 jaar hebben gebruikt mogen ze het vervolgens elders gaan proberen. En dus zijn de 2 wildkleur bokken verkocht aan andere liefhebbers.

Voor het seizoen 2012-2013 hebben we de beschikking over 4 bokken:

 

 Kerwin van salau(zwartbont)

 

Leroy vd Poggebelt(wildkleur)(zoon van Jan en kleinzoon van Ismael)

Ludo vd Poggebelt(zwart/bruinbont)en zoon van Kerwin

 

Hans van Otterspoor(zwartgrijsbont) via Piet Enserink

De eerste stap die we maakten is het doen van proefdekkingen m.b.v. Zoo easy. We hebben al onze geiten gekoppeld aan al onze bokken. Dit levert een duidelijk overzicht op m.b.t het inteeltpercentage. We streven naar combinaties waarbij dit percentage niet boven de 10 komt en bij voorkeur nog lager ligt.

Een 2e stap is helder krijgen wat wil we bereiken?  Nog steeds is de eerste eis, langharig en laaggesteld en nog steeds is de wildkleur een belangrijke factor. En de combinatie van beide is het helemaal. Op zich zijn beide varianten nu in onze kudde aanwezig en op weg naar de ideale combinatie besluiten we dit jaar in te zetten op met name de lange beharing en de laaggesteldheid. We kiezen er dan ook voor dit jaar een "omgekeerde beweging" te maken en de wildkleur geiten te laten dekken door  Ludo, de zoon van de bok die het afgelopen jaar bewezen heeft dat hij de laaggesteldheid en de beharing goed door vererfd.   De wildkleur bok Leroy  wordt ingezet op met name de geiten die mooi langharig en laaggesteld zijn. Kerwin wordt voor een deel gekoppeld aan geiten waarbij hij afgelopen jaar mooie lammeren  had.

De laatste bok, Hans van Otterspoor, die we tegen kwamen bij Piet hebben we gekoppeld aan 2 geiten, moeder en dochter met haast identieke aftekening. Deze combinatie is puur gemaakt op hun verschijning(type) en een stukje intuïtie(natuurlijk wel een en ander gecheckt op zoo easy)

We pretenderen niet de wijsheid in pacht te hebben maar vinden het leuk onze gedachtes met jullie te delen. Zo gauw de lammeren er zijn laten we weten of onze beleidskeuze en intuïtie  uitkomen

Hans Scheltinga

Maak jouw eigen website met JouwWeb