De bokkenkar deel 1

Al  een tijdje ben ik geïnteresseerd in de bokkenkar en het gebruik daarvan. Binnen de LFNl is er een aantal leden die hun interesse verder geconcretiseerd hebben door ook echt met een bok voor de kar op pad te gaan. Met name met Mark Welten heb ik geregeld contact gehad over deze hobby en gesproken over wat er allemaal bij komt kijken.

Ik ben me  gaan verdiepen in de geschiedenis van de bokkenkar. Daarnaast ben ik voortdurend op zoek naar afbeeldingen en concrete voorbeelden van bokkenkarren. Interessante boeken in dit kader zijn:

  • Mens en Geit(Meer dan honderd eeuwen cultuutgeschiedenis) van Naaktgeboren
  • Wagens & Karren(Diversiteit van voertuigen op het platteland en de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum) van F. Renaud
  • Bokkenwagens op prentbriefkaarten van Naaktgeboren

Ook leuk om te bezoeken:

  • Openluchtmuseum in Arnhem
  • Nationaal Rijtuigmuseum “Nienoord” in Leek

Uiteindelijk blijkt Marktplaats ook een flinke bron voor informatie met betrekking tot de Bokkenkar. In 2016 leidde de zoektocht tot een eerste aanschaf. Voor een klein bedrag werd er een “ bokkenkar” aangeboden die ook echt gebruikt was.  Ik erop af en het lukte me de aankoop rond te maken. Blij als een kind. Eenmaal in huis en wat onderzoek later blijkt deze bokkenkar een omgebouwde bolderkar te zijn. Nog niet helemaal wat ik zocht maar het begin is er.

De eerste concrete actie

Het idee om met een bokkenkar aan de gang te gaan krijgt steeds meer vorm. In 2017 kom ik een aanhangkarretje tegen voor achter de fiets. Het is een licht ding dat simpel om te bouwen is tot een tweewielig oefenkarretje. De trekhaak eraf gehaald, 2 bezemstelen gekocht en deze als burries aan dit karretje bevestigd…… en klaar.

 

Tuigage

In hetzelfde jaar ook opzoek gegaan naar bokkentuig. Uiteindelijk een oud setje gevonden in Friesland. Dit setje was al wat op leeftijd en meer geschikt voor een kleine bok. Het was de vraag of het ook gebruikt kon gaan worden voor een flinke landgeit bok. Een tijdje later aangelopen tegen een moderner setje en dit opgehaald in Utrecht.

In theorie maak ik dus stappen. Maar de praktijk…..!

 

Nog meer bokkenkarren

In de zomer van 2018 kwam ik een 2-wielige bokkenkar tegen in Groningen. De eigenaar had er met een toggenburg-achtige bok voor gereden.  Door een naderende verhuizing wilde hij er wel vanaf. Het naburige rijtuigmuseum had er volgens de eigenaar wel eens naar gekeken en toen aangegeven dat het wel een oud “karretje “was. De koop werd gesloten

Op de keuring in Gemert in augustus komen we  Mark en Astrid Welten  en Jan en Jackeline Vervoort  tegen die daar hun hobby demonstreerden en rondreden met hun bokkenkarren. We worden steeds enthousiaster.

 In oktober 2018 kwamen we een 4-wielige kar tegen. De eigenaar vertelde ons dat de kar nagebouwd was van een originele oudere kar. We waren verkocht en hebben hem meegenomen.

In de praktijk blijkt het 2-wielige (fiets) karretje te werken. We besluiten dat het voor het oefenproces handig zou zijn om ook een 4-wielige oefenkar in te zetten. Het zou zonde zijn als de aangeschafte antieke karren in het oefenproces zouden beschadigen. Via Marktplaats wordt een oude bolderkar op luchtbanden aangeschaft en omgebouwd tot een nette 4-wielige oefenkar

Tot zover de eerste stappen. In de komende nummers willen we graag verder vertellen over onze ervaringen